Ще обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия

...
Ще обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще обжалват решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

Ще апелираме пред Върховния административен съд решението на Централната изборна комисия (ЦИК), с което беше анулирано машинното гласоподаване. Това разгласи на брифинг пред постройката на Народното събрание нощес депутатът от парламентарната група на " Продължаваме Промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) Васил Пандов.  Решението на ЦИК е посягане върху провеждането на почтени демократични избори, уточни Пандов и добави, че то е незаконосъобразно. 

" Това решение пристигна извънредно ненадейно и е незаконосъобразно, защото Министерство на електронното ръководство (МЕУ), откакто ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините подхождат на условията на Изборния кодекс. Решението на ЦИК има един единствен претекст - че машините не подхождат, защото няма решение на Министерство на електронното ръководство. Всъщност ЦИК не са изчакали Министерство на електронното ръководство да се произнесе със своето решение ", изясни Пандов.

По думите на Пандов МЕУ към този момент е издало решение за засвидетелствуване на машините за гласоподаване. " Това ни дава съображение ние да апелираме пред Върховния административен съд решението на Централната изборна комисия, като имаме вяра, че законността ще спечелва и конституционните права на българските жители ще бъдат спазвани ", съобщи Пандов. 

Срокът за узаконяване на машините изтича в събота, изясни депутатът. ЦИК не са изчакали крайния период, добави той и изясни, че решението на МЕУ се употребява с авансово осъществяване и освен това състояние решението на ЦИК, които би трябвало да работят в обвързана подготвеност, остава без никакво съображение.  

Никола Минчев от ПП-ДБ съобщи, че председателският съвет е спомагателен орган към ръководителя на Народното събрание и няма нищо общо с провеждането на локални избори и тематики, които са били обсъждани през днешния ден на председателски съвет. Днес в една скандална поредност от събития, два дни преди локалните избори институцията Народно заседание по необясними аргументи и при никакъв допир с компетенциите й беше намесена в предизборната акция, разяснява Минчев. 

" Не може цялата страна и изборният развой да станат жертва на една шпиц команда, която стартира с един фиктивен отчет на ДАНС, след това продължи през цирка, който мина през Народното събрание, и най-после приключи в ЦИК - които вземат своето решение близо 24 часа преди крайния период ", разяснява съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков. Той прикани членовете на ЦИК да покажат, че съставляват институция, която може да взима верните решения за българските жители. 

ДАНС е инструмент на дълбоката страна, разяснява Петков. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие, добави той. Време е всички ние, всички българи да кажат стига толкоз, да излязат и с гласовете си в неделя да кажат - стига толкоз, тъй че всевъзможни злоупотреби с вота да бъдат оскъдни, моли Кирил Петков. 

Централната изборна комисия (ЦИК) реши на свое съвещание през вчерашния ден на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Причината за това бе неналичието на решение от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше признато с 12 гласа „ за “, а двама бяха „ срещу “. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден период от 2 часа за решение от страна на МЕУ. Съответствията на устройствата за машинно гласоподаване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е наложително изискване за осъществяване на машинно гласоподаване, сподели Войнов. Той добави, че е получено писмо от министъра на електронното ръководство по отношение на удостоверяването на сходството на доставения вид устройство за машинно гласоподаване с условията в Изборния кодекс. С актуалното писмо ЦИК е известена, че все още не е издадено решение за засвидетелствуване според член 213 а от Изборния кодекс (ИК), уточни Войнов.

На брифинг по-късно заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов заяви, че са направени всички вероятни проби на машините, за които времето е разрешило. Не са направени констатации, с които да имаме подозрения, че тези машини не дават отговор на изискванията, съобщи той. Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било подозрения, че тези машини не дават отговор на изискванията и с тях не може да бъде гласувано правомерно, уточни Стойнов. Той съобщи, че процесът по удостоверяването на машините е завършил и в него са взели участие специалисти от разнообразни институции, които не са разкрили нито една причина машините да не бъдат сертифицирани. Издадено е решение за засвидетелствуване на машините. Решението е изпратено на Централната изборна комисия, добави още заместник-министърът.


Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР